Gård

Tjärnberg 4

Adak

Tjärnberg 4

Tjärnberg 4 - Malå

Denna anrika gård med tillhörande 7,5 hektar mark är nu till salu. Belägen i mellan Malå och Adak. Bostadshuset utgörs av en magnifik timmerbyggnad på två plan. Ladugård med fårstall, maskinhall och flera ekonomibyggnader.

 • Beskrivning
  Gården byggdes vid förra sekelskiftet av Manne Renström och har förutom som bostad även tjänstgjort som gästgiveri under första halvan av 1900-talet då enda färdsätt var häst och vagn. Här fick både djur och åkare vila ut. Fastigheten är fortfarande i släktens ägo men har inte nyttjas som permanentbostad sen 2012 och det är dags för nästa familj att ta över. Här finns goda förutsättningar för ett mindre lantbruk för den som önskar bli mer självförsörjande och för den som behöver fina utrymmen både ute och inne. Den ursprungliga timrade ladugården som hörde till gården brann ner till grunden på 1950-talet och ersattes därefter av en ny på 1960-talet. Denna ladugård har därefter byggts om därför finns nu ett relativt modernt och rymligt djurstall, nyttjat till får under tiden det var aktivt jordbruk på platsen. I byn Tjärnberg finns ett fåtal gårdar längs en mindre grusväg. Mycket idylliskt och lika vacker i alla årstider, sommar, höst, vinter, vårvinter och vår.
 • Fakta
  Förvärvstillstånd krävs
  Ja
  Tillträde
  Enligt överenskommelse, dock tidigast 2023-09-01 eller vid erhållet jordförvärvstillstånd
  Fastighetsbeteckning
  MALÅ TJÄRNBERG 1:76
  Objektstyp
  Lantbruk
  Typkod
  Lantbruksenhet bebyggd
  Adress
  Tjärnberg 4
  Postnummer
  939 92
  Postort
  Adak
  Distrikt
  Malå
  Område
  Tjärnberg
  Tomtareal/mark
  75 571 kvm
  Tomtareal enligt
  Lantmäteriet
  Totalarea
  75 571 kvm
 • Taxering
  Taxeringsvärdet är
  Ej fastställt
  Beskrivning

  Fastigheten är nyligen avstyckad och taxeringsvärde och typkod är ännu ej fastställd men bedöms att bli typkod 120 bebyggt lantbruksenhet med ett taxeringsvärde om totalt 307.000SEK.

 • Byggnader
  • Byggnadstyp
   2-plansvilla i timmer med matkällare under köksgolv
   Byggår
   1899
   Värdeår
   2023
   Taxeringsvärde
   307 000 kr
   Antal rum
   6
   Antal sovrum
   2
   Boarea (BOA)
   130 kvm
   Biarea (BIA)
   70 kvm
   Boareauppgift enligt
   Arean är uppskattad
   Rumsbeskrivning

   ENTRÉPLAN: Rymlig, möblerbar HALL med trappa till övre plan. Vackert trägolv av breda plankor - BADRUMMET är rymligt och har smårutigt klinker på golv, kakel på väggar i dusch och i övrigt målad väv. Här finns varmvattenberedare och toppmatad tvättmaskin - SOVRUM 1, med plats för dubbelsäng. Plastmatta på golv - KÖKET är stort och rymligt. Själva köksdelen är avgränsad med en köksö och utrustat med lite äldre men fungerande vitvaror som spis/ugn, fläkt, diskmaskin och två fullstora kyl/frys-skåp. Vid matplatsen på andra sidan köksön finns en dörr till den överbyggda altanen utanför - Man har öppnat upp till rummet innanför köket och här finns nu ett ALLRUM som ger det stora köket en flexibel planlösning - På andra sidan entréhallen ligger husets VARDAGSRUM med kakelugn och synliga träbjälkar i taket - Pannrum - Utgång till vidbyggt kallgarage / vedförvaring

   ÖVRE PLAN: HALLEN är stor och går möblera. Här finns också dörr ut till BALKONGEN - SOVRUM 2 har plats för dubbelsäng och även en ALKOV för en extra säng eller klädförvaring - Klädkammare - Resten av övre plan är en OINREDD DEL med stora utrymmen och möjlighet till fler sovrum samt förvaring.

   Grund
   Huggen sten
   Tak
   Plåt
   Fasad
   Stående träpanel. Baksidan av huset har plåtfasad
   Fönster
   Kopplade 2-glasfönster
   Stomme
   Timmer
   Bjälklag
   Trä (timmer)
   Byggnadskommentar

   Säljaren har uppgifter om att huset ska vara vara uppfört år 1899. En omfattande ombyggnation och modernisering utfördes 1945 och sedan har huset löpande underhållits och renoverats under efterföljande år.

   FEL & BRISTER: Säljaren har noterat sättning i golvet i pannrummet, dvs den del som är vidbyggd med bostadshuset. Har sett lika ut ca 20 år. Uppvärmningsystemet har varit igång länge efter detta och ingen funktion har varit nedsatt pga denna sättning.

   Vatten
   Enskilt vatten från kallkälla. Delas med ytterligare fyra hushåll, pump utbytt maj 2023
   Avlopp
   Enskilt avlopp, 3-kammarbrunn. Töms vid behov, senast juni -23
   Uppvärmning
   Vattenburet värmesystem med elpatron, kakelugn samt jordvärme
   Värmeanläggning
   Ålder
   Osäkert, mellan ca 2005-2010
   Skick
   Jordvärmen har inte varit i drift under senaste åren, huset har nyttjas som fritidsbostad.
   Ventilation
   Självdragsventilation
   Skorsten
   Murad skorsten
   Skorstenskommentar

   Skorstenen provtrycktes och var ok när kakelugnen installerades. Det är ett stålrör installerat i rökkanalen. Köparen måste besikta denna innan man börjar nytta den.

   TV/Internet

   Ej markbunden fiber installerad, men ligger nedgrävd ca. 10 meter från huset. Bredband via det mobila nätet fungerar till denna plats.

   Energideklaration
   Status
   Energideklaration behövs ej
  • Kommentar

   Sommarstugan byggdes ursprungligen 1905, men har genomgått en renovering år 2000. Består av hall, stort allrum med braskamin, kökspentry med spis, kylskåp och diskbänk, sovrum och en toalett där man haft mulltoa. Vatten och el finns indraget, elen är kopplad till en elcentral med modernare "flippsäkringar". Avloppet är ej aktivt, gråvatten från köket leds ut på marken. Genomgående vackra trägolv och vitlaserad träpanel på väggarna i huset. Panelen i toaletten är fuktskadat för ca 6år sedan, då vattnet frös en vinter.

  • Byggår
   1800
   Kommentar

   Förrådsboden på gården finns bevarad i princip i sitt originalskick. Man har lagt på ett tak av pannplåt för att skydda byggnaden, men interiört finns inga moderna spår. Väggarna bär rester av dagstidningar från 1913 och den tidens lösningar på hyllsystem. Byggnaden består av två rum med separata dörrar.

  • Kommentar

   Maskinhall (ca. 15x7 m) med tre portar, varav en med plåtbeklädd insida för verkstadsarbete. Hela byggnaden har gjutet betonggolv och el finns indragen. Takhöjd 3,7m och dörrhöjd 2,9m. Den isolerade delen är takhöjd 3,4m.

  • Kommentar

   Den ursprungliga timrade ladugården som hörde till gården brann ner till grunden på 1950-talet och ersattes därefter av en ny på 1960-talet. Denna ladugård har därefter byggts om och nu senast använts som fårstall med gjutet betonggolv. Vatten och el finns indraget.

  • Kommentar

   Kallgarage som är vidbyggt huset, ingång från pannrummet. Vedförvaring och förrådsutrymmen. Gjutet golv och el indraget i garagedelen, trägolv i övriga utrymmen.

 • Taxeringsvärden
  Enhet Area KVM Taxeringsvärde
  Småhusmark lantbruk 7.6 ha
 • Arealer
  Typ Areastorlek (kvm) Taxeringsvärde
  Småhusmark lantbruk 7.6 ha
 • Fastighetsuppgifter
  • Beskrivning
   Köpare som inte är bosatt sedan minst ett år i Malå kommun ska söka och få godkänt jordförvärvstillstånd via Länsstyrelsen i Västerbotten före tillträdet, kostnad ca 4600kr. Läs mer på www.jordbruksverket.se. Normalt tar det ca 6-8 veckor att få svar på ansökan.
  • Beskrivning
   Jakträtt på egen mark. För jakt utanför din egen mark krävs medlemskap i jaktlag, inget som går att lova på förhand. I regionen finns goda möjlighet att lösa jaktkort för t ex småvilt för att jaga på statlig mark. Se vidare https://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/djur/jakt-och-vilt/jakt-i-fjallen.html
  • Beskrivning
   Köparen har undersökningsplikt och ska undersöka fastigheten noggrant före köp. Läs mer om köparens och säljarens ansvar i bilagan till frågelistan som säljaren fyllt i och som finns under "Dokument & Länkar"
  • Beskrivning
   Åkermarken nyttjas idag av en granne, Inget skriftligt arrende som köpare kan man fritt bruka över dessa.
 • Kostnader
  Vatten och avlopp
  117 kr/månad
  Renhållning
  58 kr/månad
  Väg
  125 kr/månad
  Försäkring
  400 kr/månad

  Länsförsäkringar gårdsförsäkring

  Elkostnad
  1 250 kr/månad
  Snöröjning av väg genom byn
  125 kr/månad
  Summa driftskostnader
  2 075 kr/månad
  Beskrivning av kostnader

  Huset används som fritidshus och kostnaderna är säljarnas faktiska kostnader. Bostadshuset är uppvärmt året runt, men endast stödvärme när de inte är där

  Årlig elförbrukning
  10200 kWh/år
  Levnadskostnader

  Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekostnadskalkyl.

 • Närområde

  SERVICEORTER: - Adak med matbutik ligger ca 8 km från huset (ca 8 minuter med bil) - Malå med skola, sjukvård, restauranger m.m. ligger ca 14 minuters bilväg från huset ( ca 16km)

  FISKE / BAD: - Abborrtjärnen ligger inom promenad-/cykelavstånd men givetvis finns det i närområdet runt Malå flera fina badstränder och vattendrag och fiskesjöar med bra fiske året om.

  SNÖSKOTER: - Närhet till fina skoterleder

  Kommunikationer

  BUSS: - Busslinje 251 går mellan Adak och Malå och hållplatser finns efter väg AC 1018 några kilometer från huset. - Barn i skola har rätt till skolskjuts.

 • Dokument & Länkar
 • Rättigheter & Belastningar
  Rättigheter last

  Ledningsrätt: STARKSTRÖM

  Rättigheter last

  Avtalsservitut: Kraftledning, Transformatorstation - se beskrivning

  Avtalsrättigheter

  Avtalsservitut Kraftledning, Transformatorstation

Budgivning
800 000 kr
(Högsta bud)
Visa budhistorik (3 )
Budg. Datum Status Bud
3 Tor 28 sep 09:30 Aktiv 800 000 kr
# Bud
3 800 000 kr
Pris
800 000 kr
(Utgångspris)

Basfakta
Pris
800 000 kr Utgångspris
Adress
Tjärnberg 4
Totalarea
75 571 kvm
Tomt/Mark
75 571 kvm
Försäljningssätt
Öppen budgivning
Försäljningssätt beskrivning
Säljaren har fri prövningsrätt av buden. Alla bud redovisas öppet och man får möjlighet att höja sitt bud om någon annan lagt högre bud. Datum för att senast lägga bud för att inte riskera att missa sin chans kommer att redovisas efter sista visningarna. Anmäl ditt intresse till mäklaren för att få all information om budgivningen, den läggs inte alltid ut på Internet.
Betalningsvillkor
10% handpenning (eller mer vid särskilt behov för detta) vid kontraktsskrivning resten vid tillträdet. Säljaren har rätt att låta köpet återgå om inte fastigheten är till fullo betald vid tillträdesdagen.
Ansvarig Mäklare
Ann-Helén Bågesund Marklund
Ann-Helén Bågesund Marklund
Reg. Fastighetsmäklare
Mer om mig
Anmäl Intresse
Extra kontaktperson
Frida Avander
Frida Avander
Kontorsansvarig / Mäklarassistent
Mer om mig
Tipsa en vän
Karta

Oavsett om du vill sälja nu eller bara vill veta vad din bostad är värd hjälper vi dig gärna. Kontakta oss för att boka värdering.

Kontakta oss
Boka fri försäljningsvärdering
Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!

Intresseanmälan för

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!

Du kommer att få en bekräftelse till angiven epostadress.

Kontakta oss
Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!

Contact us
The form contains errors. Please check the form an try again. Thanks!

Thanks!